Az iskolaorvos tanácsai

Tudnivalók a D vitaminról

Minden, amit a D vitaminról tudni érdemes

Miért szükséges a D vitamin a szervezet számára?

A D vitamin részt vesz a csontépítésben, ezen kívül közvetetten fontos feladata van a legtöbb sejt működésében, osztódásában. Hiányában a következő betegségek kockázata nő meg: csonttörés, fertőzések, szív- és érrendszeri betegségek, felnőttkorban az ún. 2-es típusú cukorbetegség, egyes daganatos betegségek (pl. emlő-, vastagbélrák), meddőség, stb.

 

Hogyan jut a szervezetünk D vitaminhoz?

A D vitamin fő forrása a napsugárzás, hatására a bőrben keletkezik D vitamin. Hazánkban, márciustól októberig, 10h-15h között, 15 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érő napsugárzás során már elegendő mennyiség keletkezik (megjegyzendő: ez a mennyiségű napozás nem fokozza a bőrrák kockázatát). Késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. A szoláriumok sugárzása nem alkalmas D vitamin termelésére. A táplálékokban nincs elegendő D vitamin, így önmagában a megfelelő táplálkozás nem elégséges vitaminforrás.

 

Mennyi D vitamint ajánlott szedni?

A megelőzésképp adott D vitamin javasolt mindenkinek az őszi-téli hónapokban, míg a rizikó csoportba tartozóknak egész éven át.

 

Megelőzésképp javasolt adag:

0 – 1 éves: 400 – 1000 NE D vitamin (napi 1 csepp Vigantol)

1 – 18 éves: 600 – 1000 NE D vitamin (napi 2 csepp Vigantol vagy 1000 NE-es D vitamin)

A rizikó csoportba tartozó betegeknél meg kell határozni a D vitamin szintjét. Ha az értéke a normál (legalább 75 nmol/L) alatt van, akkor az orvos által meghatározott nagyobb adagban először pótolni kell, majd a normál értéket egy másik, fenntartó adaggal szinten kell tartani.

 

Milyen D vitamin készítményt ajánlott szedni?

Létezik D vitamin tartalmú gyógyszer és táplálék kiegészítő is. Pontosan ellenőrzött összetétele a gyógyszereknek van, így mind megelőzésre mind pótlásra gyógyszer javasolt. Patikákban receptre kapható.

 

Kinek van szüksége nagyobb mennyiségű D vitaminra?

Az ún. rizikó csoportba tatozó embereknek, akiknél a következő betegségek illetve állapotok állnak fenn, ami fokozza a D vitamin szükségletet:

  • túlsúly
  • felszívódási zavarok, máj-epeúti betegségek
  • szív- és érrendszeri betegségek, vesebetegségek, daganatos betegségek (pl. vérképzőszervi, emlő, vastagbél)
  • autoimmun betegségek (pl. pajzsmirigygyulladás, 1. típusú cukorbetegség)
  • egyes hormonális betegségek, menopausa utáni életkor, csontritkulás
  • bizonyos gyógyszerek tartós szedése (pl. szteroid, epilepszia elleni szerek
  • terhesség
  • tartósan napfénymentes helyen tartózkodó életmód (pl irodai dolgozók)

 

Hogyan lehet megtudni, hogy elégséges-e valakinek a D vitaminszintje?

A D vitamin szintjét vérből lehet megmérni. Rutinszerűen nem szükséges, de a rizikó csoportba (l. fent) tartozó egyéneknél javasolt a D vitaminszint meghatározása. Az optimális vérszint: 75 - 250 nmol/L.

 

Lehet-e túladagolni a D vitamint?

Igen, hónapokon át adott napi 10.000 NE feletti adagban