Határtalanul blog

„Az irodalom és a magyar nyelv útján Erdélyben”

Határtalan élményeink

- 2017 -

Nagy örömünkre szolgált, hogy a Határtalanul pályázat keretében iskolánk, a XII. kerületi Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskola hetedik évfolyamos diákjai öt csodálatos napot tölthettek az idei tanév végén Erdélyben.

A hosszú, de élményekkel teli napok végén Torockón pihenhettünk meg, ahol nagy szeretettel láttak és láttak el bennünket mindenféle finomsággal.  Torockón már a korai órákban „kétszer” kelő nap is külön látványosság, mint ahogy a falu közepén álló unitárius templom és a helyi Néprajzi Múzeum is.  Szintén itt található a dévai Szent Ferenc Alapítvány Otthona, ahová egy rövid látogatás erejéig betértünk.  A helybéliekhez hasonlóan pedig mi is Torockó kristálytiszta, üdítő forrásvizével enyhítettünk szomjunkat ezeken a csodaszép nyári napokon.

Szálláshelyünkről minden nap újabb és újabb felfedező útra indultunk.

Az irodalom és a magyar nyelv útját járva első állomásunk Nagyszalonta, Arany János, Arany László, Sinka Isván és Zilahi Lajos szülővárosa volt, ahol a Toldi szerzőjének az Arany Emlékkiállítás mellett a költő szobra állít emléket.

 Bejártuk Kolozsvár utcáit, megcsodáltuk Mátyás király szobrát, és betértünk a Szent Mihály templomba is, melynek fennsége és pompája mindannyiunkat magával ragadott.

 Bonchidán megcsodálhattuk Bánffy Mikló egykori otthonát, a bonchidai kastélyt, Válaszúton pedig a Kallós Zoltán Alapítvány házában található csodálatos népművészeti gyűjteményt.

Medgyesen diákjaink a Báthory István Általános Iskola tanulóival ismerkedhettek, akik nagyon szívélyesen fogadtak bennünket, és meséltek a településről.

Szintén feledhetetlen élmény volt számunkra a szászföldi Muzsnán tett látogatásunk, ahol Erdély legnagyobb és legszebb erődített evangélikus temploma magasodik, és melynek tornyában vendéglátóink igazi, szeretettel készített, helybéli finomságokból álló, hideg lakomával vártak.

Berethalmon a szász evangéllikus egyház egykori püspöki székesegyháza csodálatos szárnyas oltárával, Tövisen a római katolikus kolostortemplom két középkori sírkövévével, a bánffyhunyadi református templom, mely Kalotaszeg legnagyobb protestáns építménye, pedig páratlan fa kazettás mennyezetével ejtett minket ámulatba.

De ne feledkezzünk meg Erdély vadregényes tájairól sem, mint például a Remetei-szoros és a Tordai-hasadék, ahová nagyszerű helyi idegenvezetőnk szintén elvezetett bennünket. Meredek sziklafalak között, patakmederben haladva gyönyörködtünk a mesébe illő táj szépségében.

Úton hazafelé még mindig vártak ránk csodák - Nagyváradon a római katolikus székesegyház, a Körös partja, a Fekete Sas Palota és maga a város.

Köszönjük szépen a Határtalanul program valamennyi szervezőjének ezt a nagyszerű és páratlan lehetőséget, melynek köszönhetően ennyi új és fantasztikus élménnyel gazdagodva térhettünk haza!

 

2016.06.05. hétfő

Magyarvistai iskola látogatása és egyéb képek

 

2016.06.05. vasárnap

Muzsnai vártemplom